vastgoedfinanciering

Home » Zakelijke lening »

Vastgoedfinanciering – waarop moet ik letten?

Vastgoedfinanciering – waarop moet ik letten?

Een veelvoorkomende afweging bij ondernemers: ga ik het bedrijfspand aankopen of blijf ik huren. Beide opties hebben voor en naderen. Een nadeel van het aankopen van een bedrijfspand is dat je als onderneming vaak een vastgoedfinanciering nodig hebt. In dit artikel lees je waarop je moet letten bij het aanvragen van een vastgoedfinanciering.

Wat is een vastgoedfinanciering?

Een vastgoedfinanciering is een zakelijke lening die wordt gebruikt voor het (her)financieren van vastgoed, zoals bijvoorbeeld een bedrijfspand. Deze zakelijke lening wordt verstrekt door een kredietverstrekker, hiervoor betaal je vervolgens rente en aflossing. Als onderpand vraagt de kredietverlener doorgaans een bedrijfshypotheek.

Wie kunnen vastgoedfinanciering krijgen?

Vastgoedfinancieringen kunnen voor veel verschillende doelen gebruikt worden. Diverse personen en ondernemingen willen een vastgoedfinanciering voor een beleggingspand. Anderen willen een vastgoedfinanciering voor aankoop van een bedrijfspand voor eigen gebruik. In theorie kan iedereeen een vastgoedfinanciering aanvragen. Er zijn mogelijkheden als onderneming, maar ook in privé (bijvoorbeeld in belastingbox 3). In de meeste gevallen worden vastgoedfinancieringen echter verstrekt aan ondernemingen. In het geval van een onderneming is het mogelijk een vastgoedfinanciering te krijgen als je onderneming is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en als je gevestigd bent in Nederland. Mogelijkheden zijn er voor alle rechtsvormen, zoals bijvoorbeeld eenmanszaken en besloten vennootschappen.

Wil je meer lezen over de mogelijkheden voor jouw rechtsvorm of de fase waarin jouw onderneming zich bevindt? Check dan informatie in een van de volgende blogs:

Wat zijn de voorwaarden van een vastgoedfinanciering?

De belangrijkste belangrijkste voorwaarden om op te letten bij een vastgoedfinanciering zijn de volgende:

  • Financieringsbedrag: De hoogte van de vastgoedfinanciering is doorgaans afhankelijk van de waarde van het onroerend goed. Veel financiers zijn bereid om een bepaald percentage van de waarde van het onderpand te financieren, ook wel de LTV (Loan to Value) genoemd. Bij zakelijke vastgoedfinancieringen is de maximale LTV doorgaans 80%.
  • Rente: Doorgaans is de rente op een vastgoedfinanciering aantrekkelijk. Dit omdat er een waardevast onderpand als zekerheid wordt aangeboden.
  • Onderpand: Doorgaans wordt er alleen een hypotheekinschrijving op het te (her)financieren vastgoed gevraagd. In sommige gevallen worden er additionele zekerheden als onderpand gevraagd, zoals een verpanding van bedrijfsactiva. Dit komt wel eens voor als je een vastgoedfinanciering bij een traditionele bank aanvraagt.
  • Looptijd: De looptijd van de vastgoedfinanciering is cruciaal. Vastgoed kan perfect lang gefinancierd worden, looptijden van 10, 20 of soms zelfs 30 jaar zijn mogelijk. Hoe langer de looptijd (en het aflosschema), hoe minder de maandelijkse lasten doorgaans zullen zijn.
  • Aflosschema: Op een vastgoedfinanciering wordt meestal een aflosschema afgesproken (aflossingsvrij komt niet veel voor). De meest voorkomende aflosschema’s zijn lineaire aflossing en annuïteitenschema.
  • Boetevrij aflossen: Bij een vastgoedfinanciering is het cruciaal dat er een mogelijkheid is om een gedeelte boetevrij af te lossen. Vanwege de lange looptijd kan het zijn dat je op een gegeven moment veel cash hebt. Toch fijn als je dan kan aflossen.
  • Rentevastperiode: Vanwege de lange looptijd en hoge bedragen van een vastgoedfinanciering is het ook van belang om te kijken naar de rentevastperiode. Aan het einde van de rentevastperiode krijg je nmelijk een nieuw rentetarief aangeboden. Dit nieuwe rentetarief is afhankelijk van de marktprijzen op dat moment. Als de rente dus hard omhoog is gegaan, ga je veel meer betalen.

Welke documenten aanleveren voor een vastgoedfinanciering?

Bij de beoordeling van een vastgoedfinanciering is vaak de waarde van het vastgoed het belangrijkste. Deze waarde wordt vastgesteld door een taxateur in een taxatierapport. Veel kredietverleners hebben taxateurs waarmee zij werken. De kosten voor de taxatie liggen altijd bij de aanvrager.

Is alleen het taxatierapport genoeg voor het aanvragen van een vastgoedfinanciering?

Nee, in de meeste gevallen moet je nog extra documenten aanleveren voor het aanvragen van een vastgoedfinanciering. De benodigde documenten is uiteraard afhankelijk van jouw situatie. Voor een vastgoedfinanciering voor de aankoop van een bedrijfspand voor eigen gebruik door een onderneming, worden vaak de jaarcijfers van de onderneming gevraagd. Voor een vastgoedfinanciering voor een beleggingspand wordt vaak een overzicht van de huurinkomsten opgevraagd.

Hoe kan FinanciersCheck mij helpen aan een vastgoedfinanciering?

Bij FinanciersCheck check je binnen 60 seconden welke financier het beste bij jou en jouw onderneming past. Veel ondernemers kennen enkel de grote banken, wij kennen juist veel alternatieve financiers. Ook werken wij met financiers die gespecialiseerd zijn in vastgoedfinancieringen. Klik hier en probeer onze service helemaal gratis en vrijblijvend.