zakelijke lening voor een bv

Home » Zakelijke lening »

Een zakelijke lening voor een BV: waarop moet ik letten?

Een zakelijke lening voor een BV: waarop moet ik letten?

Heb je een BV en ben je op zoek naar een financiering? Er zijn tal van opties voor je beschikbaar, waaronder het afsluiten van een zakelijke lening voor een BV. Een zakelijke lening kan een goede optie zijn voor een besloten vennootschop om te investeren in groei of om te helpen bij financiële tegenvallers. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je overweegt een zakelijke lening aan te vragen voor je BV.

Zakelijke lening nodig?

Vergelijk 20+ financiers

Binnen 60 seconden

Gratis & vrijblijvend!


Wat is een zakelijke lening?

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen wat een zakelijke lening precies is. Dit is een lening die specifiek gericht is op het financieren van zakelijke doeleinden, zoals het kopen van inventaris of het uitbreiden van je bedrijfsactiviteiten. Zakelijke leningen worden doorgaans aangeboden door banken, maar er zijn ook andere financiers die zakelijke leningen verstrekken, zoals alternatieve financiers. Vrijwel alle kredietverleners in Nederland kunnen een zakelijke lening verstrekken aan een BV.

Wat zijn de voordelen van een zakelijke lening voor een besloten vennootschap?

Er zijn een aantal voordelen aan het aangaan van een zakelijke lening voor je eenmanszaak:

 1. Het kan helpen om snel te groeien: Als je een zakelijke lening gebruikt om te investeren in je bedrijf, kan dit leiden tot snellere groei en meer winst. Bijvoorbeeld, als je een nieuwe productlijn lanceert of nieuwe markten betreedt, kan dit leiden tot meer inkomsten voor je bedrijf.
 2. Het kan helpen bij financiële tegenvallers: Als je een zakelijke lening gebruikt om te helpen bij financiële tegenvallers, zoals het verliezen van een belangrijke klant of om te gaan met een onverwachte uitgave, kan dit helpen om je bedrijf draaiende te houden totdat je weer op eigen benen staat.
 3. Het kan helpen om bepaalde kosten te financieren: Sommige uitgaven, zoals het aanschaffen van nieuwe apparatuur of het uitbreiden van je bedrijf, kunnen moeilijk te financieren zijn uit je huidige inkomsten. Een zakelijke lening kan helpen om deze kosten te financieren, zodat je bedrijf kan blijven groeien en vooruitgaan.
 4. Het kan helpen om eigen middelen te behouden: Als je een zakelijke lening gebruikt om te investeren in je bedrijf, hoef je geen eigen middelen te gebruiken. Dit kan helpen om je financiële reserves intact te houden voor andere doeleinden.
 5. Niet persoonlijk aansprakelijk (tenzij…): De besloten vennootschap is een rechtspersoon, hierdoor ben je niet persoonlijk aansprakelijk voor de financiering. Echter, veel financiers vragen je alsnog om persoonlijk aansprakelijk te zijn via een persoonlijke borgstelling.

Wat zijn de nadelen van een zakelijke lening voor een besloten vennootschap?

Er zijn enkele nadelen aan het aangaan van een zakelijke lening voor je eenmanszaak:

 1. Geen lening zonder persoonlijke borgstelling: Dit onderwerp is specifiek een nadeel bij de rechtsvorm besloten vennootschap. Financiers zijn vaak bereid om jou als ondernemer te financieren. Het is dus ook van belang dat jij persoonlijk aansprakelijk wordt voor de schulden van de onderneming. Veel financiers zullen dus vragen een persoonlijke borgstelling af te geven voor de financiering. Dit betekent dat je persoonlijke bezittingen, zoals je huis of je auto, op het spel kunnen staan als je moeite hebt om de lening terug te betalen.
 2. Rentekosten: Een zakelijke lening kan leiden tot hogere rentekosten, afhankelijk van het rentetarief dat je betaalt. Dit kan het terugbetalingsproces moeilijker maken en kan leiden tot minder winst voor je bedrijf.
 3. Terugbetalingsverplichting: Als je een zakelijke lening aangaat, ben je verplicht om het geleende bedrag terug te betalen, samen met de rente. Dit kan betekenen dat je een deel van je inkomsten moet opofferen om de lening terug te betalen, wat de groei van je bedrijf kan belemmeren.

Waarop moet je letten bij het aanvragen van een zakelijke lening?

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je overweegt een zakelijke lening aan te vragen voor je eenmanszaak:

 1. Bepaal het financieringsdoel: Het is verstandig om enkel geld te lenen als je hier een specifiek financieringsdoel voor hebt. Veel financiers vinden het heel belangrijk om alleen te financieren als het de onderneming vooruit helpt.
 2. Bepaal hoeveel geld je nodig hebt: Voordat je een zakelijke lening aanvraagt, is het belangrijk om te bepalen hoeveel geld je nodig hebt. KIjk goed wat je kan financieren met eigen middelen en voor welk gedeelte van de investering je een lening gaat aanvragen. Dit kan helpen om te bepalen welk soort lening het beste bij je behoeften past.
 3. Maak een financieel plan: Maak een berekening hoeveel je maandelijks kan terugbetalen. Uiteraard moet je hier aannames doen, maar ben zeker niet te positief.
 4. Vergelijk verschillende aanbieders: Er zijn verschillende instellingen die zakelijke leningen verstrekken, dus het is verstandig om verschillende aanbieders te vergelijken om te zien welke het beste bij je bedrijf past. Bekijk bijvoorbeeld de rentetarieven, looptijden en eventuele andere kosten die verbonden zijn aan de lening.
 5. Lees de voorwaarden zorgvuldig: Voordat je een zakelijke lening aangaat, is het belangrijk om de voorwaarden zorgvuldig door te lezen. Dit omvat de rente, de looptijd van de lening en eventuele andere kosten die verbonden zijn aan de lening. Zorg ervoor dat je deze voorwaarden begrijpt voordat je de lening aangaat, zodat je weet wat je kunt verwachten tijdens het terugbetalingsproces.
 6. Overweeg alternatieven: Voordat je een zakelijke lening aangaat, is het verstandig om na te denken over alternatieven, zoals het gebruiken van eigen middelen of het aantrekken van investeerders. Dit kan helpen om te bepalen of een zakelijke lening echt de beste optie is voor je bedrijf.

Hoe kan FinanciersCheck.nl helpen met het vinden van een financier?

Bij FinanciersCheck check je binnen 60 seconden welke financier het beste bij jou en jouw onderneming past. Veel ondernemers kennen enkel de grote banken, wij kennen juist veel alternatieve financiers. Deze financiers zijn vaak sneller bereid om een eenmanszaak te financieren. Klik hier en probeer onze service helemaal gratis en vrijblijvend.