zakelijke lening zonder bkr

Home » Zakelijke lening »

Een zakelijke lening zonder BKR controle, kan dat?

Een zakelijke lening zonder BKR controle, kan dat?

Stel: Je hebt een goed draaiende en groeiende onderneming, om de groei te financieren wil je een zakelijke lening afsluiten. Uit het verleden heb je echter een negatieve BKR registratie. Deze BKR registratie is voor veel financiers een reden om je aanvraag af te wijzen. Gelukkig zijn er ook kredietverleners die wel een zakelijke lening zonder BKR controle verstrekken! Lees het in dit artikel.

Zakelijke lening nodig?

Vergelijk 20+ financiers

Binnen 60 seconden

Gratis & vrijblijvend!


Wat doet het BKR?

BKR staat voor Stichting Bureau Krediet Registratie. Stichting BKR doet dit om een Nederland te creëren met zoveel mogelijk gezonde financiële huishoudens en zo weinig mogelijk mensen met problematische schulden.

Dit doen ze onder anderen door kredietgegevens in te zamelen van alle Nederlanders. Alle kredieten van meer dan € 250 met een looptijd langer dan een maand kunnen geregistreerd worden bij het BKR. Hierbij enkele voorbeelden van leningen die bij het BKR kunnen worden geregistreerd:

 • Een telefoonabonnement
 • Een hypotheek
 • Kopen op afbetaling (van bijvoorbeeld een koelkast)
 • Zakelijk krediet (voor een eenmanszaak)
 • Persoonlijke lening
 • Creditcard
 • Private lease (van je auto)

Meer weten over Stichting BKR? Check dan hun website!

Waarom checken kredietverleners het BKR?

Dit wordt gecheckt met meerdere redenen: allereerst kan een kredietverlener in het BKR checken welke leningen je al hebt lopen en of je de extra financieringslasten van een nieuwe lening kan dragen. Daarnaast kan de financier je betaalgedrag bij de bestaande leningen checken. Als je altijd op tijd betaalt, is dat een positief signaal. Als je betalingachterstanden hebt (gehad) dan kan dat een reden zijn voor een financier om geen lening te verstrekken.

Hoe lang blijft een BKR registratie staan?

Zolang het krediet loopt, staat een krediet geregistreerd. Zodra je de het krediet hebt afgelost, doet de kredietverlener hier een melding van bij Stichting BKR, deze gegevens worden vervolgens tot 5 jaar na de einddatum van het krediet bewaard. Voor een notering geldt hetzelfde, deze blijft tot 5 jaar na de afwikkeling van het krediet zichtbaar. In sommige gevallen wordt er een herstelmelding gedaan (bijvoorbeeld door een foutieve BKR notering of herstelbetaling), de notering blijft in dat geval ook nog 5 jaar reregistreerd.

Een negatieve registratie kan je kansen op een zakelijke lening dus aanzienlijk verkleinen.

Kan ik een zakelijke lening met negatieve BKR registratie krijgen?

Ja! Er zijn toch zeker mogelijkheden om een zakelijke lening met negatieve BKR registratie (of zakelijke lening zonder BKR check) te krijgen. Hiervoor zijn twee oplossingen:

 1. Zakelijke lening zonder BKR check: Er zijn kredietverleners die zakelijke leningen verstrekken zonder BKR controle. Dit betekent dat deze kredietverlener niet weet dat je een BKR notering hebt.
 2. BKR registratie verwijderen: Mocht een BKR registratie onterecht zijn, dan zijn er mogelijkheden deze te laten verwijderen. Lees er meer over op de website van het Juridisch Loket.

Hoeveel kost zo’n zakelijke lening zonder BKR controle?

Ben je geïnteresseerd in het aanvragen van een zakelijke lening zonder BKR check? Dan ben je vast ook benieuwd naar de kosten van een dergelijke lening.

Over het algemeen kan je zeggen dat hoe hoger het risico is voor de kredietverlener, hoe hoger de rente zal worden (lees daarover meer in ons blog over rente). Als een kredietverlener geen controle doet van het BKR, dan hebben ze minder informatie. Minder informatie resulteert weer in een hoger risico, waardoor de rente dus hoger zal zijn. Je kan dus rekening houden met relatief hoge rentes, van ruim 10% op jaarbasis.

Uiteindelijk zijn de totale kosten van een zakelijke lening afhankelijk van de volgende variabelen:

 • Het geleende bedrag
 • De looptijd van de lening
 • De hoogte van de rente
 • Aflossingsschema (annuïteiten vs lineair aflossen)

Rekenvoorbeeld

Stel je rekent leent € 18.000, met 13,5% rente en een looptijd van 12 maanden, dan zijn de totale rentekosten € 1.316. Zie de berekening in onderstaande tabel.

MaandAflossingRenteTotaal
Maand 1€ 1.500€ 203€ 1.703
Maand 2€ 1.500€ 186€ 1.686
Maand 3€ 1.500€ 169€ 1.669
Maand 4€ 1.500€ 152€ 1.652
Maand 5€ 1.500€ 135€ 1.635
Maand 6€ 1.500€ 118€ 1.618
Maand 7€ 1.500€ 101€ 1.601
Maand 8€ 1.500€ 84€ 1.584
Maand 9€ 1.500€ 68€ 1.568
Maand 10€ 1.500€ 51€ 1.551
Maand 11€ 1.500€ 34€ 1.534
Maand 12€ 1.500€ 17€ 1.517
Totaal€ 18.000€ 1.316€ 19.316
Tabel: kosten van een zakelijke lening zonder BKR check

Bovenstaande berekening is voor een zakelijke lening met negatieve BKR registratie. Hierdoor is de rente over het algemeen hoger dan wanneer je geen negatieve registratie hebt.

Hoe kan FinanciersCheck.nl mij helpen?

Bij FinanciersCheck check je binnen 60 seconden welke financier het beste bij jou en jouw onderneming past. Veel ondernemers kennen enkel de grote banken, wij kennen juist veel alternatieve financiers. Wij hebben ook veel opties voor ondernemers met een negatieve BKR registratie, zoals kredietverleners die een zakelijke lening zonder BKR check beoordelen. Klik hier en probeer onze service helemaal gratis en vrijblijvend.