zakelijke lening voor zzp

Home » Zakelijke lening »

Een zakelijke lening voor ZZP’ers: waarop letten?

Een zakelijke lening voor ZZP’ers: waarop letten?

Ben je een ZZP’er en ben je op zoek naar een financiering om je onderneming naar de vooruit te brengen? Er zijn tal van opties voor je beschikbaar, waaronder het afsluiten van een zakelijke lening. Het is echter niet geheel eenvoudig, dus ontdek in deze gids een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je een zakelijke lening voor ZZP’ers overweegt.

Zakelijke lening nodig?

Vergelijk 20+ financiers

Binnen 60 seconden

Gratis & vrijblijvend!


Voor welke ZZP’ers is het mogelijk om financiering te krijgen?

Eigenlijk zijn er voor de meeste ZZP’ers mogelijkheden om een financiering te krijgen. Het belangrijkste is dat je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en dat je in Nederland gevestigd bent.

In die situatie zijn er voor ZZP’ers in veschillende bedrijfsfasen (starters en langer bestaand) en in diverse branches vaak wel mogelijkheden. Let wel; de kans op het krijgen van een financiering is wel groter als je al enkele jaren op rij stabiele inkomsten weet te genereren. De kredietverlener kan dan beter vaststellen hoeveel je kan terugbetalen.

Waarvoor kan een ZZP’er een zakelijke lening gerbuiken?

Het klinkt vrij logisch, en dat is het ook: Een zakelijke lening voor ZZP’ers mag je enkel gebruiken voor zakelijke doeleinden. Een selectie van financieringsdoelen waarvoor jij je zakelijke lening kan aanwenden zijn:

 • Inkoop van voorraad
 • Voorfinancieren van debiteuren
 • Aankoop van inventaris
 • Aankoop van een machine
 • Aankoop van een voertuig
 • Marketingkosten
 • Personeelskosten
 • Verbouwing van een bedrijfspand
 • Aankoop van zakelijk vastgoed
 • Herfinanciering van bestaande zakelijke leningen

Voordat je een zakelijke lening gaat aanvragen is het van belang om eerst goed na te denken waarvoor je de lening nodig hebt. Voor veel kredietverleners is dit namelijk een van de eerste zaken die zij willen weten.

Waarop moet je letten bij het aanvragen van een zakelijke lening?

Ons belangrijkste advies: ben goed voorbereid als je een zakelijke lening voor ZZP’ers aanvraagt. Je kan bijvoorbeeld de volgende zaken voorbereiden:

 • Heb een duidelijk financieringsdoel: Leg ook uit aan de kredietverlener hoe je met dit doel jouw onderneming verder weet te brengen.
 • Denk goed na hoeveel je wil lenen: Dit bedrag moet passen bij je financieringsdoel en bij hoeveel jij maandelijks kan betalen aan rente en aflossing. Lees daar meer over in ons blog over de hoogte van de lening.
 • Administratie op orde brengen: De kans is groot dat de kredietverlener voor het beoordelen van je aanvraag informatie wil onvangen. Denk hierbij bijvoorbeeld je jaarcijfers en IB-aangifte. Heb je geen jaarcijfers? Onderzoek dan je mogelijkheden voor een zakelijke lening zonder jaarcijfers.
 • BKR controle: Sommige kredietverleners controleren jouw persoonlijke kredietoverzicht bij het BKR. Controleer vooraf bij het BKR welke kredieten er nu geregistreerd staan, want je krijgt er mogelijk vragen over. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de vragenlijst van het BKR.
  • Heb je een negatieve BKR registratie? Niet getreurd, ook dan zijn er mogelijkheden voor financiering. Lees er meer over in ons blog over een zakelijke lening zonder BKR check.
 • Neem contact op met de juiste financiers: Het heeft geen zin om een aanvraag in te dienen bij tientallen kredietverleners, dit kost veel tijd en vergroot je kans op een lening doorgaans niet. Je kan beter goed voorbereid in gesprek gaan met financiers die bij je passen. En ja, wij kunnen je hiermee helpen via onze gratis FinanciersCheck.

Wat zijn de kosten van een zakelijke lening voor ZZP’ers?

Uiteraard is het van belang om te weten hoeveel de zakelijke lening nu eigenlijk gaat kosten. Heel eenvoudig te beantwoorden is dat niet, want het is afhankelijk van veel variabelen. Lees daarover meer in ons blog over rente op een zakelijke lening. Maar over het algemeen kan je stellen dat de rente momenteel variëert van 8% per jaar tot 35% per jaar.

Stel je rekent leent € 6.000, met 15% rente en een looptijd van 6 maanden, dan zijn de totale rentekosten € 813. Zie de berekening in onderstaande tabel.

MaandAflossingRenteTotaal
Maand 1€ 1.000€ 75€ 1.075
Maand 2€ 1.000€ 63€ 1.063
Maand 3€ 1.000€ 50€ 1.050
Maand 4€ 1.000€ 38€ 1.038
Maand 5€ 1.000€ 25€ 1.025
Maand 6€ 1.000€ 13€ 1.013
Totaal€ 6.000€ 263€ 6.263
Tabel: kosten van een zakelijke lening voor ZZP’ers

Wat zijn de voor- en nadelen van een zakelijke lening voor ZZP’er?

Het afluiten van een zakelijke lening voor ZZP’ers heeft zowel voor- als nadelen. Hierbij enkele voordelen en nadelen op een rij:

Voordelen

 • Het kan helpen om snel te groeien: Als je investeert in je bedrijf, kan dit leiden tot snellere groei en meer winst.
 • Het kan helpen om liquide middelen te behouden: Als je een zakelijke lening gebruikt om te investeren in je bedrijf, hoef je geen eigen middelen te gebruiken. Deze kan je dan weer elders voor gebruiken.

Nadelen

 • Persoonlijke aansprakelijkheid: Als je een zakelijke lening aangaat als ZZP’er, ben je altijd persoonlijk aansprakelijk voor de lening. Dit betekent dat je persoonlijke bezittingen, zoals je huis of je auto, op het spel kunnen staan als je moeite hebt om de lening terug te betalen.
 • Registratie bij BKR: Het kan zijn dat de lening wordt geregistreerd, waardoor het lenen voor privézaken moeilijker kan worden.
 • Rente: De rente kan hoger uitvallen omdat je als ZZP’er soms minder stabiele inkomsten hebt.

Hoe kan FinanciersCheck.nl een ZZP’er helpen?

Bij FinanciersCheck check je binnen 60 seconden welke financier het beste bij jou en jouw onderneming past. Veel ondernemers kennen enkel de grote banken, wij kennen juist veel alternatieve financiers. Deze financiers zijn vaak sneller bereid om een zakelijke lening voor ZZP’ers te vertrekken. Klik hier en probeer onze service helemaal gratis en vrijblijvend.