Liquiditeitsprognose

Home » Zakelijke lening »

Liquiditeitsprognose: regeren is vooruitzien

Liquiditeitsprognose: regeren is vooruitzien

Veel ondernemers weten ongeveer hoeveel geld ze momenteel hebben, wat er ongeveer maandelijks binnen komt en wat er maandelijks uit gaat. Als er veel variabelen zijn (zoals leningen en btw afdrachten) dan kan het complexer worden. In dat geval is het wijs om een liquiditeitsprognose op te stellen.

Wat is een liquiditeitsprognose?

Een liquiditeitsprognose geeft een voorspelling van de ontwikkelingen van de liquiditeit van de onderneming. Deze liquiditeitsprognose kan worden gemaakt op dag-, maand- of zelfs jaarbasis. De prognose bestaat doorgaans uit de volgende elementen:

  • Alle inkomende betalingen in de periode
  • Alle uitgaande betalingen in de periode
  • Het verschil tussen de ingaande en uitgaande betalingen in de periode
  • Liquiditeitspositie bij het start van de periode
  • Liquiditeitspositie bij het einde van de periode

Waarom zou ik een liquiditeitsprognose opstellen?

Veel ondernemers volgen enkel het banksaldo van de onderneming, met het banksaldo kan je terugkijken naar de ontwikkeling van de onderneming. Maar het is juist wenselijk om vooruit te kijken om te voorkomen dat je onderneming in de financiële problemen komt. Dit kan gebeuren omdat er bepaalde grote uitgaven gepland staan in de toekomst, denk hierbij aan een grote terugbetaling van een lening, aflossing van de NOW lening en btw afdrachten.  

De liquiditeitsprognose helpt je dus om vroegtijdig te zien of je onderneming liquiditeitstekorten of liquiditeitsoverschotten krijgt in de toekomst. Mocht je een liquiditeitstekort verwachten, dan kan je nu nog een lening aanvragen of bezuinigingen doorvoeren. Bij een liquiditeitsoverschot kan je ervoor kiezen om extra uitgaven te doen, bijvoorbeeld: een lening af te lossen, investeringen te doen of dividend uit te keren.

Wie moet er een liquiditeitsprognose opstellen?

Wij adviseren eigenlijk aan alle ondernemers om een liquiditeitsprognose op te stellen. Voor ondernemers die het wat minder breed hebben is het logisch: je kan vroegtijdig tekorten herkennen. Voor succesvolle ondernemers kan het helpen om nog beter met de liquiditeiten om te gaan.

Hoe vaak moet je een liquiditeitsprognose opstellen?

Dit hangt af van de onderneming. Heb je een onderneming met stabiele inkomsten, uitgaven en ruime hoeveelheid liquide middelen? Dan is het voldoende om ieder half jaar een liquiditeitsprognose op te stellen. Heb je een onderneming waarbij de inkomsten en uitgaven schommelen? Of ben je momenteel krap bij kas? Dan is het wijs om iedere maand en bij iedere tegen- of meevaller de liquiditeitsprognose bij te werken.

Hoe moeilijk is het om een liquiditeitsprognose op te stellen en te begrijpen?

Als je de volgende zaken weet dan is het heel eenvoudig:

  • Huidige stand van de bankrekening
  • Welke inkomende en uitgaande betalingen je kan verwachten
  • Welke incidentele verplichtingen er in het vooruitzicht liggen

Wat moet ik doen met de resultaten?

Zodra je de liquiditeitsbegroting hebt ingevuld, kijk jenaar de eindstand van de liquide middelen van iedere maand. Is deze eindstand ergens negatief? Overweeg dan een zakelijke lening, via onze service kan je gratis en vrijblijvend financiers vergelijken. Probeer het hier!