Voor veel ondernemingen is het cruciaal om voldoende voorraad te hebben. De apotheek moet de medicijnen op voorraad hebben, de supermarkt moet de schappen vol hebben en bij de bouwmarkt verwacht je ook dat je de schroefmachine direct kan meenemen. Over het algemeen schaffen ondernemers de voorraad aan met eigen geld, dit is echter niet altijd mogelijk of slim om te doen. In dit artikel lees je de mogelijkheden om voorraadfinanciering te krijgen voor voorraad.
Een zakelijke lening nodig?
Vergelijk meerdere kredietverleners en vraag vandaag nog een zakelijke lening aan!
Inhoudsopgave
Een zakelijke lening als voorraadfinanciering
Het is mogelijk om een zakelijke lening aan te trekken als voorraadfinancering. Een zakelijke lening is specifiek gericht op het financieren van zakelijke doeleinden, zoals het kopen van machines, inventaris of het uitbreiden van je bedrijfsactiviteiten. Zakelijke leningen worden doorgaans aangeboden door banken, maar er zijn ook andere financiers die zakelijke leningen verstrekken, zoals alternatieve financiers. Investering in voorraad is een goed financieringsdoel, in Nederland zijn daarom enkele financiers gespecialiseerd in het verstrekken van leningen voor voorraad, wij werken met de belangrijkste alternatieve kredietverleners samen, vergelijk hier de diverse financiers!
Wie kunnen voorraadfinanciering krijgen?
Over het algemeen kan je stellen dat je een voorraadfinanciering kan afsluiten als je een onderneming hebt die is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en als je gevestigd bent in Nederland. Financiers zullen wel altijd checken of het logisch is dat je voorraad moet hebben als jouw onderneming, zo is het logisch dat een supermarkt voorraad heeft, maar minder logisch dat een IT consultant voorraad heeft. Mogelijkheden zijn er voor alle rechtsvormen, zoals bijvoorbeeld eenmanszaken en besloten vennootschappen.
Wil je meer lezen over de mogelijkheden voor jouw rechtsvorm of de fase waarin jouw onderneming zich bevindt? Check dan informatie in een van de volgende blogs:
- Zakelijke lening voor een eenmanszaak
- Zakelijke lening voor een besloten vennootschap
- Zakelijke lening voor een ZZP’er
Waarop letten bij het aanvragen van een voorraadfinanciering?
Voorraad is net als debiteuren een onderdeel van het werkkapitaal (lees hier meer over een debiteurenfinanciering). Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je overweegt een voorraadfinanciering. Van het grootste belang zijn de financieringsvorm, de tarifering, de zekerheden en de kredietverleners die je gaat benaderen:
- Voorraad heeft (als het goed is) een kortlopend en fluctuerend karakter. Het doorloopt een cyclus: je koopt voorraad in (waarvoor je geld nodig hebt), je verkoopt het product (waardoor je weer kan aflossen) en je koopt weer nieuwe voorraad in etc. Het is dus van belang om een flexibele financieringsvorm te kiezen die bij dit fluctuerende karakter past: bijvoorbeeld een zakelijk krediet. Een zakelijk krediet kan je flexibel opnemen en aflossen, wat precies invulling geeft aan de behoefte.
- De tarifering van een zakelijk krediet bestaat vaak uit meerdere componenten, de belangrijkste hiervan zijn de rente en de bereidstellingsprovisie (of kredietprovisie). De rente betaal je over het gedeelte van het krediet dat je daadwerkelijk gebruikt. De bereidstellingsprovisie of kredietprovisie betaal je over het gedeelte dat je niet gebruikt of over de totale limiet. Let hier goed zodat je weet wat daadwerkelijk je financieringskosten zijn.
- Financiers van zakelijke leningen voor voorraad vragen doorgaans een verpanding van de bedrijfsvoorraad. Dit kan in de toekomst invloed hebben op de mogelijkheden voor additionele financiering bij andere partijen. Bijvoorbeeld de traditionele banken willen alleen een zakelijke lening verstrekken als zij ook de voorraad (en alle andere activa) kunnen verpanden.
- Er zijn financiers die gespecialiseerd zijn in voorraadfinanciering. Het beste kan je financiers benaderen een zakelijk krediet aanbieden.
Mocht je nog beperkte kennis of ervaring hebben met het aangaan van een zakelijke lening, dan adviseren wij om goed te onderzoeken waaruit een zakelijke lening bestaat.
Klik hier voor een overzicht van onze artikelen over de onderdelen van de zakelijke lening →
Welke informatie moet ik aanleveren voor een voorraadfinanciering?
Kredietverleners hebben vaak de volgende documenten nodig bij het beoordelen van jouw aanvraag voor een voorraadfinanciering:
- Jaarcijfers
- Banktransacties (in MT940)
- Voorraadoverzicht
Er zijn ook mogelijkheden voor voorraadfinancieringen zonder jaarcijfers. Lees daarover ons blog over een zakelijke lening zonder jaarcijfers. Dit artikel gaat in de basis over een zakelijke lening zonder jaarcijfers, maar is ook toepasbaar op een voorraadfinanciering.
Hoe kan FinanciersCheck mij helpen aan een voorraadfinanciering?
Bij FinanciersCheck vergelijk je meerdere financiers en hiermee check je welke het beste bij jou en jouw onderneming past. Veel ondernemers kennen enkel de grote banken, wij kennen juist veel alternatieve financiers. Ook werken wij met financiers die gespecialiseerd zijn in voorraadfinancieringen. Klik hier en probeer onze service helemaal gratis en vrijblijvend.